Avertismentul cercetătorilor: dacă nu stopăm pandemia de COVID mai repede, va începe altă pandemie
Există o mulțime de motive pentru care trebuie să ducem această pandemie la un sfârșit rapid. În fiecare zi, mii de oameni mor, iar alte sute de mii se infectează, în timp ce afacerile, comerțul și economia în general au de suferit.
Însă un alt motiv important și mai puțin discutat pentru care trebuie să încheiem cât mai repede pandemia este că, cu cât această criză continuă, cu atât vom fi mai slabi atunci când vine vorba de a lupta cu următoarea. Deoarece în fiecare zi, această criză contribuie la alimentarea unei alte pandemii tăcute: cea a rezistenței antimicrobiene sau a RAM.
Chiar înainte de COVID-19, RAM a fost considerată pe scară largă ca una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane. De-a lungul timpului și a expunerii repetate, agenții patogeni pot crește rezistența chiar la medicamentele concepute pentru a le trata, făcându-le ineficiente și infecțiile netratabile.
Trebuie să stopăm această pandemie cât mai curând
Astfel, cu cât aceste medicamente sunt utilizate mai mult, cu atât este posibil să se întâmple acest lucru. De la începutul pandemiei, în absența tratamentelor eficiente împotriva COVID-19, utilizarea antibioticelor pentru tratarea pacienților infectați a fost extinsă. Acest lucru a stârnit temeri că ar putea exacerba răspândirea globală a RAM, ducând la mai multe decese cauzate de infecții tratabile și, în acest proces, subminând capacitatea noastră de a combate următoarea pandemie.
Natura implacabilă a modului în care virusurile și bacteriile suferă mutații înseamnă că agenții patogeni noi cu potențial pandemic vor continua să apară. Deci, nu se pune problema dacă va exista o altă pandemie, ci când. Mai mult decât atât, aceleași forțe evolutive care fac din aceasta o certitudine determină, de asemenea, răspândirea RAM.
Acest lucru ne plasează într-o poziție dificilă. Antibioticele, o clasă de medicamente antimicrobiene în care rezistența a fost o problemă în creștere, au un rol important de jucat în timpul focarelor virale, de exemplu atunci când pacienții au co-infecții bacteriene sau dezvoltă infecții bacteriene secundare.
Care sunt consecințele dacă nu oprim pandemia la timp
În timpul pandemiei de gripă din 1918, spre exemplu, care a ucis între 50 și 100 de milioane de oameni, 95% dintre cei care au murit au avut acest tip de infecții bacteriene. De atunci, disponibilitatea antimicrobienelor a redus riscul infecțiilor bacteriene în timpul focarelor virale și, într-adevăr, la începutul COVID-19, în absența oricăror alte tratamente eficiente cunoscute, antibioticele au fost utilizate în mod obișnuit ca apărare de primă linie în tratamentul pacienților internați.
Încă nu este clar în ce măsură acest lucru a fost justificat. Orice clinician care se confruntă cu un pacient cu COVID-19 grav bolnav cu potențialul de a dezvolta o infecție rezistentă la medicamente va greși în mod natural și le va oferi un spectru larg de antibiotice.
Cu toate acestea, măsura în care infecțiile bacteriene au contribuit la mortalitatea COVID-19 este încă în curs de cercetare, unele studii sugerând că doar 3,5% dintre pacienții din SUA au avut co-infecții și doar 14,3% au dezvoltat infecții secundare. Și, deși acest lucru ar putea fi parțial atribuit utilizării prudente a antibioticelor, dovezile sugerează că în 72% din cazurile în care pacienții cu COVID-19 din SUA au primit antibiotice, nu a fost, de fapt, justificat clinic.
Vaccinul, cea mai bună soluție
În schimb, în multe țări cu venituri mici și medii, unde nu sunt disponibile multe antibiotice, fie pentru că nu sunt înregistrate la autoritatea de reglementare, fie sunt pur și simplu prea scumpe, nenumărați pacienți cu COVID-19 vor avea infecții bacteriene care nu au fost tratate.
Acest lucru poate permite bacteriilor să circule în continuare și, dacă sunt tratate ulterior suboptim, pot crește potențialul de dezvoltare a rezistenței. Combinația dintre utilizarea inadecvată a antibioticelor atunci când nu este necesară și lipsa accesului la acestea atunci când este necesar, ambele contribuie la creșterea răspândirii RAM.
Deci, chiar dacă unele măsuri de combatere a COVID, cum ar fi distanțarea fizică pe scară largă sau purtarea măștii, au potențialul de a încetini răspândirea RAM prin reducerea transmiterii bacteriilor rezistente la medicamente și prin reducerea infecțiilor virale tratate în mod necorespunzător, răspunsul la această pandemie este probabil accelerarea răspândirii. Înainte de pandemie, se considera că RAM este responsabilă pentru cel puțin 700.000 de decese pe an. Cu toate acestea, în urma COVID-19, acest lucru ar putea crește și mai mult.
În mod evident, este urgent să se dezvolte noi antibiotice și antimicrobiene, iar respectarea programelor de administrare a antibioticelor stabilite trebuie să fie mai atent observată. În mijlocul pandemiei actuale, asta ar putea fi o adevărată provocare, atunci când clinicienii se luptă să salveze viețile pacienților cu COVID-19. Deci, cea mai bună soluție ar fi să încheiem faza acută a acestei pandemii cât mai repede posibil prin vaccinare.